Kemény, de sikeres tárgyalások Brüsszelben

A Magyar Kormány rendkívül sikeresen képviselte a magyar vidék, a magyar gazdák érdekeit a Brüsszelben zajló, vidékfejlesztési programokkal kapcsolatos tárgyalásokon.

Magyarországon az öntözött területek növelését célzó fejlesztéseket is lehessen támogatni uniós forrásokból

A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program brüsszeli tárgyalásain elérte, hogy a korábbi összeg többszöröse, mintegy 54 milliárd forint álljon rendelkezésre öntözésfejlesztésre.

Az öntözésfejlesztés elengedhetetlen a magyar mezőgazdaság versenyképességének megtartásához és további növeléséhez. Az öntözésfejlesztés uniós támogatását ugyanakkor rendkívül szigorú feltételekhez kötik az uniós jogszabályok.

A program keretein belül áprilisban 49 milliárd forintos pályázati felhívás jelenik meg a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére, az öntözött területek növelésére. A kertészeti ágazat esetében összesen 4,5 milliárd forint összeg már rendelkezésre áll erre a célra, amelyre az érintettek az ültetvénytelepítést támogató felhívás keretében pályázhatnak.

Az Európai Bizottság eredetileg kizárólag víztakarékos, azaz az öntözésre felhasznált vízmennyiség csökkentését célzó beruházásokat kívánt támogatni a Vidékfejlesztési Programon keresztül, azaz egyáltalán nem lett volna lehetőség új öntözési beruházásokra, az öntözött területek növelésére. A Miniszterelnökség a brüsszeli tárgyalásokon azonban elérte, hogy Magyarországon az öntözött területek növelését célzó fejlesztéseket is lehessen támogatni uniós forrásokból.

A magyar mezőgazdaság, a magyar gazdák alapvető érdeke, hogy ennek során a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe az öntözésfejlesztés érdekeit - áll a Miniszterelnökség közleményében.

Mintegy 54 milliárd forint áll rendelkezésre öntözésfejlesztésre

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/25540/pics/lead_800x600.jpg
brüsszel,magyarország sikeres,miniszterelnökség,öntözés,uniós fejlesztés,Vidékfejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?