Új sikerágazat született a magyar turizmusban

A turizmusfejlesztésnél nem csak nagy léptékű, látványos beruházások hozhatnak eredményeket. Olyan területek is sikerágazattá válhatnak, amelyekre az átlagember nem is gondol, amikor a turizmusfejlesztésről hall.

Egészségre nevelő, szemléletformáló a futás

A turizmuson belül a futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a következő években. A futóversenyeknek ugyanis nemcsak egészséges életre nevelő, szemléletformáló hatásuk van, hanem kézzelfogható gazdasági hasznot és pozitív külföldi médiavisszhangot is generálnak - mondta Varga Mihály.

A fő budapesti futóversenyekhez kapcsolódó közvetlen költés 2,7 milliárd forint volt 2015-ben, a kapcsolódó adó- és járulékbevételek 880 millió forintot tettek ki - ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy az elmúlt években dinamikusan emelkedett a budapesti futóversenyeken résztvevők száma. A világ 80 országából regisztráltak és érkeztek ezekre a rendezvényekre tavaly, 17 500 külföldi futó és kísérője mintegy 65 ezer vendégéjszakát töltött itt, de a hazai indulók 60-70 százaléka is vidékről érkezett, ők is Budapesten töltöttek pár vendégéjszakát - ismertette a miniszter. Fontos eredmény az is, hogy az első alkalommal Magyarországra érkező futóturisták 70 százaléka vissza is akar térni ide.

Fontos eredmény az is, hogy az első alkalommal Magyarországra érkező futóturisták 70 százaléka vissza is akar térni ide

Varga Mihály tájékoztatott arról is, hogy a kormány szándéka szerint a turizmus fejlesztésére a 2014-2020-as uniós időszakban az eddig kiírt pályázatokból is több mint 100 milliárd forintot biztosítanak. A budapesti támogatott programok közül ide tartozik a Hauszmann-terv, a Liget-projekt és a vizes világbajnokság helyszínének kialakítása, amely szintén hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez - mondta. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a keretösszeg az év végére megközelíti a 150 milliárd forintot. Felidézte: a turizmus adja a bruttó hazai termék (GDP) növekedés 9 százalékát, a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja, stratégiailag fontos területe a gazdasági növekedésnek.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: az elmúlt évek látványos eredményéhez kellettek a befektetések is. A kormány azokat az ágazatokat támogatja, amelyek szorosan kapcsolódnak a gazdaság növekedéséhez. A futóturizmus ilyen terület – szögezte le a miniszter.

A turizmus adja a bruttó hazai termék (GDP) növekedés 9 százalékát, a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja, stratégiailag fontos területe a gazdasági növekedésnek

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/25537/pics/lead_800x600.jpg
Gazdaságfejlesztés,magyarország sikeres,turizmusfejlesztés,uniós fejlesztés,varga mihály
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?