Magyarország: 108 százalék!

2010-ben nem csak egy gyakorlatilag csődben lévő országot örökölt meg az Orbán-kormány, hanem egy rosszul működő uniós fejlesztési rendszert, amely miatt – az EU szakértői szerint – 25-30 százalékos forrásvesztés fenyegette Magyarországot. Ez több mint 2 ezer milliárd forint elvesztését jelentette volna!

Orbánnak és Lázárnak hála, bukóból sikertörténetté tették az uniós források felhasználását!

Nem egészen hat évvel a kormányváltás után kijelenthetjük: Orbánnak és Lázárnak hála, bukóból sikertörténetté tették az uniós források felhasználását! Sereghajtóból éllovassá tették hazánkat. 30 százalékos forrásvesztés helyett 108 százalékát használtuk föl a nekünk járó eredetileg 8000 (az árfolyamváltozások miatt valójában 8800) milliárd forintnak. Többi között erről is beszélt Lázár János a Portfolió konferenciáján.

Az uniós pályázatok értékelésére új rendszert dolgoznak ki - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az uniós forrásokról rendezett konferencián. Hozzátette: a Miniszterelnökség április 15-ig javaslatot tesz a kormánynak az értékelési rendszer átalakításra. Lázár János hangsúlyozta: elvárás, hogy csak állami tisztviselő értékeljen, a pályázatértékelésnél nem lesz kiszervezés.

A miniszter szerint a pályázatot értékelők újra-kiválasztásáról lesz szó, nyilvános, mindenki számára hozzáférhető értékelő szaknévsort állítanak össze, objektív, az irányító hatóságok és a társminisztériumok által meghatározott szempont alapján.

Lázár János kifejtette: minden pályázatnál két értékelőnek kell lennie, akik az államtól kapják a pénzt, hivatali kötelezettségek mellett végzik majd a munkát. A pályázati döntéselőkészítő bizottság pedig a szaktárca, az államháztartásért felelős minisztérium és a Miniszterelnökség képviselőiből tevődik össze - tette hozzá. A miniszter kijelentette: cél, hogy az értékelés sokkal átláthatóbb, számonkérhetőbb, felelősséget vállaló legyen.

A konferencián Lázár János beszélt arról, hogy Magyarország 108 százalékban használta fel a 2007-2013-as időszakban az uniós forrásokat, 9600 milliárd forintra vállalt kötelezettséget, várhatóan 9200 milliárd forintnál áll majd meg az Európai Bizottság által is jóváhagyott kifizetés. A 2007-2013-as időszakban 70 560 projekt részesült uniós támogatásban, 9536 milliárd forint értékben szerződtek. A miniszter utalt arra, hogy a térség számos országa forrásvesztéssel néz szembe.

Lázár János szerint a 2007-2013-as uniós forrás felhasználásának tartalmi tanulságait le kell vonni, és kezdeményezi, hogy az országgyűlés vegye napirendre e tanulságok megvitatását.

A miniszter előadásában kiemelte, hogy a 2014-2020 közötti forrásokat Magyarországnak a gazdasági versenyképesség erősítésére kell fordítania. Megjegyezte: bizonytalan az EU 2020 utáni költségvetése, közvetlen gazdaságfejlesztésre várhatóan nem lesz forrás, és ez rosszul érinti egyebek közt az infrastruktúra-fejlesztést, az agrártámogatást.

Lázár János elmondta: a V4-kel összefogva kívánnak jó pozíciót elérni a 2020 utáni költségvetésről kezdődő tárgyalásokon.

A miniszter megismételte, hogy a 2014-2020-as időszak uniós pályázatait 2017 június végéig kiírják, 2018 végére a ciklus forrásának jelentős részét ki is fizetnék.

Lázár János kitért arra is, hogy  Magyarországon a kis- és középvállalkozói szektorban nemcsak hitel-, hanem tőkehiány is van, ezért szükség lenne nemzeti tőkeprogram indítására az érdemi változtatáshoz.

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/25765/pics/lead_800x600.jpg
Gazdaságfejlesztés,lázár jános,magyarország sikeres,miniszterelnökség,Munkahelyteremtés,orbán viktor,uniós fejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?