Egészséges ivóvízhez jutnak az emberek

A vas a sárgás színe és zavaros állaga miatt nehezíti a víz felhasználását, az arzén felhalmozódása a szervezetben különféle daganatos betegségeket idézhet elő, ezért mértékének csökkentése különösen fontos feladat.

Már nem álom az egészséges ivóvíz

Egészséges ivóvízhez jut hét Somogy megyei település mintegy két és félezer lakója a közelmúltban befejeződött Surján-völgyi ivóvízminőség-javító programnak köszönhetően.

Erről Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője tájékoztatta a közvéleményt. A fideszes politikus közleményében azt írta: a projektre nettó értékben több mint 435 millió forintot költött az érintett Surján-völgyi települések, Sántos, Bőszénfa, Cserénfa, Gálosfa, Hajmás, Kaposgyarmat és Szentbalázs által létrehozott társulás.

A teljes egészében pályázati támogatásból származó forrásból a településeken új vízkezelési technológia alkalmazására tértek át, a program keretében vízművi kezelőépületet bővítettek, víztározót építettek, vasiszap-ülepítőket alakítottak ki, illetve építettek át, nyomásfokozót építettek be, kutakat korszerűsítettek, és átmosták az ivóvízhálózatokat.

Gelencsér Attila utalt rá: a fejlesztésre azért volt szükség, hogy csökkentsék a települések lakóinak ellátását biztosító kutak vizének magas ammónium- és vastartalmát, Sántoson az európai uniós határérték feletti mangán-, Bőszénfán pedig az arzéntartalmát is.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő tájékoztatója

A beruházó önkormányzati társulás korábban azt közölte, hogy az ammónium közvetlenül nem mérgező, de nitritté, nitráttá alakulhat, amely különösen a csecsemők szervezetére veszélyes.

A vas a sárgás színe és zavaros állaga miatt nehezíti a víz felhasználását, az arzén felhalmozódása a szervezetben különféle daganatos betegségeket idézhet elő, ezért mértékének csökkentése különösen fontos feladat.

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/26079/pics/lead_800x600.jpg
Környezetvédelem,magyarország sikeres,Településfejlesztés,uniós fejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?