Békéscsaba bízik az uniós pályázatokban

Öt pályázattal 2,7 milliárd forintnyi támogatást akarnak szerezni, hogy élhetőbbé, szebbé tegyék a várost.

Szebbé-élhetőbbé akarják tenni a várost

A közterületek környezettudatos megújítása, óvodák felújítása, orvosi rendelő fejlesztése, munkahelyteremtés és drogprevenció szerepel a város tervei között. 

Öt pályázat beadásáról döntött a békéscsabai közgyűlés. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba (TOP) tartozó pályázatok összköltsége meghaladja a 2,7 milliárd forintot.

A zöldváros kialakítása tárgyú kiírás keretében elsősorban olyan infrastruktúrafejlesztésekre lehet pályázni, amelyek a közterületek környezettudatos megújítását célozzák, segítik a település fenntartható fejlődését, hozzájárulnak a lakosság megtartásához. Békéscsaba egymilliárd forintra pályázik, ebből megújítaná a Széchenyi-ligetet és környezetét, a Gőzmalom teret és a Hunyadi teret, fejlesztené az Élővíz-csatorna belvárosi szakaszát, felújítaná a szoborsétányt és a Kossuth téri egykori megállóépületet, valamint létrehozná a Beliczay parkot. A program a belvárosi rehabilitáció III. ütemének, a Munkácsy-negyed létrehozásának részeként valósulna meg.

A családbarát, munkába járást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztését célzó pályázat nyomán 316 millió forintból felújítanának és bővítenének három óvodát. Ferenczi Attila, a Fidesz helyi frakcióvezetője elmondta: a többi városi óvoda sem marad ki a programból, azokat a következő évek TOP-forrásaiból újítanák meg.

Az egészségügyi alapellátás fejlesztésére vonatkozó pályázat keretében a megyeszékhely 350 millió forintból fejlesztené és bővítené a jaminai városrész orvosi rendelőjét. A forrásból beszereznének egy fogászati röntgengépet és egy védőnői méhnyakrákszűréshez szükséges berendezést is.

Egy-egy uniós pályázat a helyi foglalkoztatási együttműködések, illetve a társadalmi együttműködés erősítését szolgálja. 

Előbbi elsősorban képzési és foglalkoztatási programok megvalósítását, foglalkoztatásösztönzést jelent, amelyet a városnak a pályázati kiírásoknak megfelelően a Békés megyei önkormányzattal konzorciumi partnerként kell megvalósítania. Idén erre 1 milliárd 104 millió forint áll rendelkezésre. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta: a tervek szerint a programban 2020-ig 756-an vehetnek részt, 332 ember esetében remélik, hogy azok a pályázat végén munkához jutnak.

A társadalmi együttműködést célzó programban Békéscsaba a szenvedélybetegek rehabilitációjával és a prevencióval foglalkozó Egyensúly AE Egyesülettel mint konzorciumi partnerrel működne együtt. A tervek szerint előadásokat tartanának, emellett egészséghetek megszervezését is vállalnák. A TOP-ban e célra a városnak 2016-ban 50 millió forintnyi keretösszeg áll rendelkezésére, amelyből az egyesületet 17 millió forinttal támogatnák.

A megszavazott pályázatok egyike sem igényel saját forrást. 

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/26187/pics/lead_800x600.jpg
családbarát,Gazdaságfejlesztés,magyarország sikeres,Munkahelyteremtés,uniós fejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?