Uniós pénzek kifizetése: nem korrupció, hanem igazi sikertörténet

Lázár János kikezdhetetlen számokkal és tényekkel igazolta, hogy az uniós források kifizetése Magyarország számára egy soha nem látott sikertörténet. A viták rendezése után is bőven 100 százalék felett marad a kifizetések összértéke, így mesze megelőzzük Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Romániát.

Magyarország 108 százalékon zárta az európai uniós fejlesztési időszakot. Lengyelország 101 %-on, Csehország 95 %-on, Szlovákia 89 %-on, Románia 74 %-on

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Soros Györgynek is üzent: megbukott az a politikai és médiahadjárat, amellyel Soros az uniós pénzek körüli korrupciót akarta bizonygatni.

"Magyarország 2007 és 2013 között 8200 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kapott. Az euró és a forint árfolyamának változása képen ez az összeg 400 milliárd forinttal emelkedett, tehát a forint-euró árfolyamváltozás miatt Magyarország 400 milliárd forintot nyert 8200 milliárd helyett, 8600 milliárd forint lett ennek a kasszának a végösszege" - ismertette a tényeket Lázár János a március 31-i Kormányinfón.

"Jelen pillanatban 9750 milliárd forint értékben kötöttünk szerződéseket önkormányzatokkal, cégekkel, vállalkozásokkal, állami szervezetekkel és ebből a 9750 milliárdból a mai napig 9223 milliárd forintot fizettünk ki Magyarországon, mintegy 70 ezer pályázati nyertesnek.

A 9750 milliárd és a 9223 milliárd forint között vannak azok különböző programok, projektek, ügyek, amelyeket átvittünk a következő fejlesztési időszakra, 2014 és `20-ra, illetve amelyeknél megtörtént elállás, vagy visszalépés és adott esetben alacsonyabb költség alapján történt meg az elszámolás.

Jelen pillanatban 623 milliárd forint van a számlán, ami a brüsszeli kereten kívüli kifizetés, tehát 623 milliárd forintnyi kerete van Magyarországnak arra, hogy a vitákat rendezze." - szögezte le a miniszter.

Lázár János föltette a kérdés: "Miből adódnak a viták, amelyek fölkeltették a sajtó érdeklődését?

Ezzel kapcsolatban elmondta: "egy ilyen fejlesztési időszak lezárásakor nyilvánvaló elszámolás történik, a feleknek egymással el kell számolni. Magyarország esetében ez az első elszámolási időszak. Az elszámolás az ellenzéki képviselőtársaim szándékával nem egyező módon nem leszámolást jelent, hanem egy korrekt elszámolást, amely 2017 nyárig fog tartani. Tehát nem leszámolunk, illetve velünk nem leszámol az Európai Bizottság és az Európai Unió, hanem elszámolunk egymással. Ami azt jelenti, hogy tisztáznunk kell a vitás ügyeket.

Jelen pillanatban hat ügyben zajlik vizsgálat, tehát 623 milliárd forint az a keret, amiből a vitás ügyeket rendezzük, és hat olyan ügy van, amiben vita van. Az első ilyen ügy az aszfaltkeverő ügy, amelyeknek az értéke 125 milliárd forint. A következő az Öveges Program, amelynek az esetleges korrekciós értéke 2,1 milliárd forint. A következő a Regionális Operatív Program fölfüggesztése, 34,6 milliárd forint értékben, a Környezet és Energetikai Operatív Program 24,7 milliárd forint értékben, a társadalmi infrastruktúra fejlesztése 10,6 milliárd forint értékben, és egy újabb KEOP-os program 4,7 milliárd forint értékben. Összesen 201 milliárd forintos vitánk van.

623 milliárd forintból kell rendezni a 201 milliárdos vitát. Abban a legrosszabb esetben, ha mind a 201 milliárd forint jóváírását megtiltják Magyarországnak, ebben az esetben is még 423 milliárd forinttal zárunk, messze pluszban az eredeti helyekhez képest."

Lázár János összehasonlította a régiós országok teljesítményével hazánk eredményeit: "Magyarország 108%-on zárta az európai uniós fejlesztési időszakot, rendelkezésre álló keret 108%-át kötötte le, erről szóltak az első számok. Lengyelország 101%-on, Csehország 95%-on, Szlovákia 89%-on, Románia 74%-on.

A magyar államapparátusban szolgálatot teljesítő több száz kollégának a munkáját dicséri az, hogy 2013-ban az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint Magyarországot az a veszély fenyegette, hogy az akkor már rendelkezésre álló 8600 milliárd forinthoz képest 500 milliárdot veszít, ehhez képest 9223 milliárd forint lett kifizetve. Ebben a munkában a Miniszterelnökség fölügyelete mellett több száz közszolgálatot teljesítő kolléga vett részt, akiknek dicséret és elismerés jár meggyőződésem szerint" - jelentett ki Lázár János

Azt kell megvizsgálnunk, hogy hat ügy és a kétszázmilliárdos vita, tehát kétszázmilliárdon megy a vita és hat ügyben, ez mekkora nagyságrend másokhoz képest és a teljes kasszához képest. Az Európai Bizottság normálisnak tartja azt, hogyha a teljes keretösszeg kettő százalékában vita zajlik. Ez minden operatív program esetében kevesebb, mint kettő százalék. Tehát Magyarországnak nincsen olyan elszámolási vitája az Európai Bizottsággal, amely ne lenne szokványos, ne lenne jellemző és elütne másoktól.

Érdemes volna megfontolnia Soros úrnak, hogyha ennyit tudunk elérni a Magyarországon a magyar kormánnyal szemben felállított seregei, akkor talán érdemes volna a le- és kivonulás gondolatát megfontolni a sikertelenség esetére.

A miniszter kitért azokra a politikusi és a médiában megjelent vádakra, amelyek a korrupció gyanúját próbálták elhitetni az emberekkel az uniós pénzekkel kapcsolatban: "Ez erősen cáfolja azokat a Soros György pénzéből létrehozott szervezeteknek a munkáját, azoknak a különböző alapítványokat intézetek, akik Soros György pénzéből, sajnos rossz hír számára, mert kidobja a pénzt az ablakon, amikor ezeknek a magyarországi szervezeteknek adja, azt akarják bebizonyítani, hogy Magyarországon az európai uniós forrásoknak az elköltését korrupció vagy visszaélés övezte volna. Ez egy súlyos tévedés. Hat ügyben maradt vitánk az Európai Bizottsággal és teljes egészében megfelel minden európai uniós sztenderdnek, követelménynek és jellemző adottságnak ez a fajta vita, ami jelen pillanatban fönnáll.

Érdemes volna megfontolnia Soros úrnak, hogyha ennyit tudunk elérni a Magyarországon a magyar kormánnyal szemben felállított seregei, akkor talán érdemes volna a le- és kivonulás gondolatát megfontolni a sikertelenség esetére. Ideje lenne már belátni, hogy nem működik az általa fönntartott rendszer, ideje volna levonultatni és esetleg kivonulni Magyarországról ezeket a csapatokat, akik minden nap azért kapják a pénzüket, hogy a jelenlegi konzervatív keresztény kormánnyal kapcsolatban a korrupció vádját bebizonyítsák. Az európai uniós pénzek tekintetében ez biztos, hogy nem sikerült" - zárta az uniós pénzek kifizetésével kapcsolatos mondandóját Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/26244/pics/lead_800x600.jpg
Gazdaságfejlesztés,Környezetvédelem,Közlekedésfejlesztés,lázár jános,magyarország sikeres,Munkahelyteremtés,Oktatás,Szociális fejlesztés,Településfejlesztés,turizmusfejlesztés,uniós fejlesztés,Vidékfejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?