Jelentős segítséget kapnak a kisgyermekes családok

Újabb támogatás a családoknak! Mintegy nyolcvan milliárd forinttal segíti a kormány a kisgyermekes szülők munkába állását az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítésével.

Jelentős segítsék a kisgyermekes szülőknek

Az óvodai-bölcsődei felújítási támogatás csupán része a kormány családtámogatási rendszerének, ahhoz a többi között hozzátartoznak az adókedvezmények és a munkavállalást elősegítő programok is.

Nyolcvanmilliárd forintot fordít a kormány idén bölcsődék, óvodák korszerűsítésére - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály azt mondta: a támogatás célja, hogy segítse a kisgyermekesek munkába állását, támogassa a családokat, javítsa a kisgyermekek esélyegyenlőségét. Hangsúlyozta, hogy a bölcsődei, óvodai helyek számának növelése mellett cél az ellátás minőségének javítása, a szolgáltatások fejlesztése is. 

Közölte: a három év alatti gyermekek 17 százalékának érhető el a napközbeni ellátás valamilyen formája, ezen szeretnének a közeljövőben javítani, és mivel hároméves kortól kötelező az óvodai nevelés, azokat a településeket is támogatni kell, ahol szükség van a férőhelyek számának növelésére. A szolgáltatások minőségében és a rendelkezésre álló infrastruktúrában is vannak jelentős különbségek az országban, a program ezek kiegyenlítését is célozza - tette hozzá.

Varga Mihály elmondta: a kormány költségvetési és uniós forrásokat összevonva teremti meg a program fedezetét. 

Kifejtette: a Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyhoz hasonlóan idén is kiírt egy pályázatot az óvodai férőhelyek bővítésére, erre önkormányzatok pályázhatnak, a keretösszeg 2,5 milliárd forint. A pályázaton tavaly 66 önkormányzatot támogattak, ami kétezer új óvodai hely létrehozását jelenti.

Az uniós források közül a miniszter elsőként azt a pályázatot említette, amellyel a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését és a 3-6 éves gyerekek óvodai elhelyezését támogatják, ezzel elősegítve a kisgyermekes szülők munkavállalását. Ebben az operatív programban 7,9 milliárd forint a forrás.

Hozzátette: egy másik operatív program keretében egyebek mellett családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztésére az intézmények fenntartóinak 37,7 milliárd forintos, a megyei jogú városok önkormányzatainak 15,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésükre, szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítéséhez a helyi önkormányzatoknak 11,2 milliárd forintot, a megyei jogú városok önkormányzatainak 4,8 milliárd forintot biztosítanak. Kiemelte: ez összesen csaknem 70 milliárd forintos fejlesztési forrást jelent.

A miniszter jelezte: az óvodai-bölcsődei felújítási támogatás csupán része a kormány családtámogatási rendszerének, ahhoz a többi között hozzátartoznak az adókedvezmények és a munkavállalást elősegítő programok is.

Varga Mihály kitért arra, reméli, a program hozzájárul majd ahhoz is, hogy a gazdaságban több beruházás legyen, ami több munkahelyet is jelent.

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/26250/pics/lead_800x600.jpg
család,családbarát,Gazdaságfejlesztés,magyarország sikeres,Munkahelyteremtés,Településfejlesztés,uniós fejlesztés,varga mihály
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?