Iparfejlesztési pályázatok magyar kis- és középvállalatok számára

A foglalkoztatás 2010-óta több mint 500 ezerrel nőtt, a kormányzati intézkedések hatására, ezen belül több mint 330 ezer munkahely a versenyszférában jött létre. A GINOP-ból lehet pályázni a foglalkoztatási támogatásokra is.

Az iparstratégia fő fejlesztési iránya tovább erősíti a nemzeti ipart, jelentősen épít az innovációra, segíti az új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességét.

Még ebben a hónapban megjelennek a kis- és középvállalatok fejlesztését célzó új pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A négy új pályázat jelentősen hozzájárul az ipar fejlesztéséhez.

Az új GINOP-pályázatok között hamarosan megnyílik a logisztikai szolgáltató központok 6 milliárd forintos keretösszeggel vagy a kkv-k, beszállítói integrátorok támogatása 20 milliárd forint keretösszeggel. A GINOP minden pályázata - a jelenleg átdolgozás alatt álló felfüggesztettek is - június végéig megjelenik.

Az Irinyi Terv végrehajtásával Magyarország 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd. A stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig. Emellett csökkenteni kell az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól, meg kell erősíteni a többi ágazatot is, a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében.

Az iparstratégia fő fejlesztési iránya tovább erősíti a nemzeti ipart, jelentősen épít az innovációra, segíti az új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességét. Az Irinyi tervben kiemelt ágazatok között a járműgyártás mellett a zöldgazdaság, az egészséggazdaság, a speciális jármű- és gépgyártás, az ikt-szektor (infokommunikációs és távközlési), az élelmiszeripar vagy a védelmi ipar fejlesztése is fontos.

A foglalkoztatás 2010-óta több mint 500 ezerrel nőtt, a kormányzati intézkedések hatására, ezen belül több mint 330 ezer munkahely a versenyszférában jött létre. A GINOP-ból lehet pályázni a foglalkoztatási támogatásokra is. Az ifjúsági garancia programban mintegy 40 milliárd forintos keret áll rendelkezésre képzésekre és kompetenciafejlesztésekre, a 25 év alatti tartósan regisztrált munkanélküliek számára. A programokban 2016 március közepéig mintegy 26 ezer fő vett részt. Egy másik, úgynevezett gyakornoki programban 15 milliárd forint keretösszeggel a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzése bér és járuléktámogatással, cégen belüli mentorálással valósul meg, várhatóan 500-4500 projektet támogatnak majd, a program várhatóan augusztusban indul. A munkaerőpiacon hátrányos helyzetűek foglalkoztatási lehetőségeit az Út a munkaerőpiacra program keretében támogatják, több mint 110 milliárd forint áll rendelkezésre 2018 végéig.

Szakértők szerint az uniós pályázatok hatása először 2017-ben jelentkezhet, mivel a tényleges kifizetések 2016 második felében várhatóak. A vissza nem térítendő uniós támogatások, és az azokat kiegészítő kedvezményes források, így az nhp együtt utoljára ebben az évben segíti a vállalkozásokat.

 

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/26524/pics/lead_800x600.jpg
Gazdaságfejlesztés,iparstratégia,irinyi-terv,magyarország sikeres,Munkahelyteremtés,uniós fejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?