Jelentős támogatás jut a magyar halászatnak

Fejleszteni akarjuk a halászattal foglalkozó vállalkozásokat, javítani a termelés és a feldolgozás lehetőségeit, de tudományos, innovatív technológiák fejlesztésére, szakemberképzésre, illetve a magyar lakosság halfogyasztásának ösztönzésére is biztosítunk forrást.

Az európai uniós 25 kilogrammos éves átlaghoz képest a magyar fogyasztók mindössze évente 5 kilogramm halat fogyasztanak (foto: balatonihal.hu)

Az elmúlt hétéves európai uniós költségvetési időszak 13,7 milliárd forintos keretével szemben a jelenlegi időszakban több mint 16 milliárd forintot fordíthat Magyarország halgazdálkodási pályázatokra. Ez a hazai halak tenyésztését, feldolgozását és fogyasztásának erősítését is szolgálja - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára Keszthelyen.

Viski József, a Pannon Egyetem Georgikon Karán kibővített és megújult hallaboratórium átadásán beszélt arról, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban a halászati operatív program keretében biztosított 13,7 milliárd forintos teljes forrásból február végéig 12,6 milliárd forintot fizettek ki. Az elszámolások lezárásáig várhatóan szinte száz százalékban sikerül felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat.

A jelenlegi hétéves ciklusban - a hazai, mintegy 25 százalékos hozzájárulással együtt - a korábbit meghaladó összeget, 16 milliárd forintot használhatnak fel a halgazdálkodási operatív program keretében - jelezte a helyettes államtitkár.

Kifejtette: a jelenleg rendelkezésre álló pályázati források révén kívánják fejleszteni a halászattal foglalkozó vállalkozásokat, javítani a termelés és a feldolgozás lehetőségeit, de tudományos, innovatív technológiák fejlesztésére, szakemberképzésre, illetve a magyar lakosság halfogyasztásának ösztönzésére is biztosítanak forrást. Ez utóbbi kapcsán hozzátette: az európai uniós 25 kilogrammos éves átlaghoz képest a magyar fogyasztók mindössze évente 5 kilogramm halat fogyasztanak.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora emlékeztetett arra, hogy a most felavatott hallaboratórium a Georgikon állattani és akvakultúra csoportjának tudományos és nemzetközi megjelenési lehetőségeit javítja. 

Polgár J. Péter dékán ehhez azt is hozzátette: Keszthelyen második éve folyik halas képzés, amelynek keretében az akvarisztikától a tengerbiológián át a sporthorgászatig terjed az oktatott tárgyak listája.

Bercsényi Miklós egyetemi tanár arról beszélt, hogy a hallaboratórium oktatási és tudományos munkájának középpontjában a ragadozóhalakkal kapcsolatos kutatások állnak, számos eredményüket - például a ragadozóhalak tápos tenyésztését - már hazai cégek üzemszerűen is alkalmazzák. Legfőbb céljuk, hogy Magyarország legyen az európai harcsatermelés központja.

A száz százalékos támogatással, 167 millió forintból felújított és kibővített laboratóriumi épületről elmondták: 150 négyzetméteres új csarnokot építettek, konferenciatermet alakítottak ki, új halas kísérleti rendszerek megvalósítására nyílt lehetőség és informatikai beruházást is végrehajtottak. A magyar mellett angol nyelven is folyó halas oktatás kiszolgálása mellett tudományos és bemutatóhelyként is szolgál a keszthelyi hallaboratórium.

 

1
https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/26516/pics/lead_800x600.jpg
agrárfejlesztés,balaton,Gazdaságfejlesztés,halászat,magyarország sikeres,uniós fejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
József 2016-04-17 21:01:23
Márminthogy? A múltkor az volt a hír hogy megszüntetik a kereskedelmi célú halászatot Magyarországon, a horgászatot patronálják.
http://www.hirado.hu/2015/04/14/megszunik-a-kereskedelmi-celu-halaszat-a-termeszetes-vizeken/


"Az Országgyűlés döntése nyomán 2016-ra és az azt követő évekre már nem adható ki kereskedelmi célú halászati engedély. A módosítás pontosítja és egyértelműsíti, milyen vízterületeken és milyen iratok hiányában minősül jogosulatlannak a horgászat vagy a halászat.
Megszűnik a jövőben a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászat a természetes vizeken: 2016-ra és az azt követő évekre már nem adható ki kereskedelmi célú halászati engedély - döntött az Országgyűlés kedden. A képviselők a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által kezdeményezett módosítását 159 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadták el. A törvény kibővíti a horgászat és halastó definícióját."
valami szőr van a karburátorban, elvtársak.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?