Minden gyermek különleges, egyedi érték!

Nem lesz olyan gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal felnőtt és gyermek, aki nagy, zsúfolt és korszerűtlen intézményben kényszerül élni.

Magyarországon mintegy 21-22 ezer gyerek van gyermekvédelmi gondoskodásban, kétharmaduk nevelőszülőknél él  (a fotó illusztráció! retroradio.hu)

Több mint négymilliárd forintot fordítanak nagy gyermekotthonok kisebb lakásotthonokra történő kiváltására és korszerűsítésére. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára jelentette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

Czibere Károly elmondta, a pályázati programot április 28-án hirdették meg, pályázni a következő három hónapban lehet az otthonok állami, egyházi, önkormányzati és civil fenntartóinak. A program végrehajtására 2,5-3 évet biztosítanak a nyertes pályázóknak - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kiírásban nemcsak a gyermekotthonok átalakítását, korszerűsítését vagy új lakásotthon építését támogatják, hanem képzést és felkészítést is, amellyel megkönnyítenék az új körülményekhez alkalmazkodást az eddig nagyobb intézményrendszerhez szokott gyerekeknek és a szakembereknek.

Magyarországon mintegy 21-22 ezer gyerek van gyermekvédelmi gondoskodásban, kétharmaduk nevelőszülőknél él. A most induló program segítségével 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében a gyermekotthonok megújítása és kiváltása. A befejezést követően "nem lesz olyan gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal felnőtt és gyermek, aki nagy, zsúfolt és korszerűtlen intézményben kényszerül élni" - fogalmazott az Emmi államtitkára.

A gyermekvédelem megújításának első lépése a gyermekjóléti rendszer megújítása volt, amelynek keretében idén januártól négyszeresére emelték a gyermekjóléti központok számát. Megerősítették a jelzőrendszert, növelték a hátrányos helyzetű családokat gondozó szakemberek számát, folytatódtak a különböző felzárkózási programok, az intézményes ellátásról a családias típusú ellátásra történő átállás jegyében pedig fejlesztették a nevelőszülői hálózatot.

Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint a program segítségével egy új lakásotthon épülhet fel 2017-ig Mátészalkán. A szatmári városban tavaly adták át a helyi gyermekvédelmi központ uniós és állami forrásból felépített új épületét, amellyel a 160 férőhelyes gyermekvédelmi intézményből 48 férőhelyet váltottak ki.

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/27325/pics/lead_800x600.jpg
család,családbarát,magyarország sikeres,Szociális fejlesztés,uniós fejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?