Brüsszel is lealázta a magyar ellenzéket: hazánk az egyik legsikeresebb az Unióban


Minden ellenzéki- és médiahírekkel ellentétben az uniós források fölhasználása igazi sikersztori Magyarországon. Nem csak a már megítélt és kifizetett támogatásokat terén, hanem a Brüsszel által már jóváhagyott és elutalt összeg tekintetétben is az elsők között van Magyarország. Brüsszel tavaly közel 1000 milliárd forintot fizetett ki hazánknak, ez pedig elég csattanós válasz azokra a médiaálhírekre, amelyek arról szóltak, hogy az állítólagos szabálytalanságok miatt az EU nem utal, sőt, a támogatásokat is fölfüggeszti vagy visszavonja. A folyamatosan érkező brüsszeli pénzek élesen cáfolják ezt, és a korrupcióról iiletve fölösleges vagy túlárazott projektekről szóló ellenzéki vádakat. Azaz, maga Brüsszel adott – remélhetőleg kijózanító – nagy pofont a folytonosan vádaskodó magyar balliberális ellenzéknek és médiának.

Jó ütemben folyik az uniós támogatások kifizetése, a tavalyi évben, december 31-ig 2488 milliárd forintot fizettek ki a pályázatok hazai nyerteseinek. Ebből az év végéig több mint 900 milliárd forint már megérkezett Brüsszelből. Ezt Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára jelentette be.

Vitályos Eszter hangsúlyozta:

az uniós pályázatok utófinanszírozottak, a fejlesztésekre a forrásokat először a saját költségvetésükből fedezik a tagállamok, de Magyarország az uniós átlag fölött van a támogatások brüsszeli lehívásában.

Az államtitkár kiemelte, a kormány az előleg-szabályok könnyítésével azt kívánta elérni, hogy a vállalkozások, illetve a közszféra kedvezményezettjei minél nagyobb előleget megkaphassanak, így biztosított legyen a projektek finanszírozása, befejezése.

A kormány tisztában volt azzal, hogy a szabályok megváltoztatása egyben az uniós kifizetések későbbi beérkezését jelenti, mert azokat csak a fejlesztések előrehaladásával párhuzamosan, akár több év elteltével utalja át Brüsszel.

A stabil magyar gazdaság azonban lehetővé teszi, hogy a jelentős időbeli eltérés ellenére a hazai költségvetés finanszírozza a szükséges összeget, az uniós pályázatok kifizetései miatt nem éri hátrány az államháztartást.

A kormány fejlesztéspolitikai célkitűzése értelmében Magyarország a 2014-2020-as uniós költségvetési periódus minden pályázatát meghirdette 2017. március 31-ig. Az összes operatív programban - a halászati kivételével - a teljes költségvetési keret 85 százalékát már odaítélték a sikeres pályázóknak. A kormányzat 2064 és 2700 milliárd forint közötti kifizetést tervezett tavaly év végéig, a 2488 milliárd forintos kifizetéssel ez is teljesült - emelte ki Vitályos Eszter, "sikersztoriként" értékelve a kifizetések állását.

Hangsúlyozta azt is, Magyarország negyedévente küld költségnyilatkozatot Brüsszelbe, folyamatos az elszámolás, a projektek előrehaladásával, tényleges teljesítésével folyamatosan lehet lehívni az uniós forrásokat.

Az államtitkár bízik abban, hogy nem sokkal 2020 után a teljes uniós támogatási keretet megérkezhet, de szavai szerint ez ugyanakkor nagy nyomás a pályázatok nyerteseinek is. Vitályos Eszter az idei év legnagyobb kihívásának nevezte, hogy a projektek minél előbb befejeződjenek, megtörténjenek a tényleges teljesítések.

 

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/46983/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?