Mezei virágok és a kecskesajt


Különleges kecskesajtok készülnek a Mátraalján. A nagyrédei családi gazdaság tulajdonosa, Sánta Judit több mint húsz éve vezeti gazdaságot és az ahhoz tartozó sajtkészítő üzemet. Generációs munkahely, hiszen nem csak fia, hanem Judit édesanyja is napi aktivitással vesz részt a teljesen vegyszermentes gazdálkodásban.

Mondjuk a helyismeret is nagy előny, ami Juditnál adott, lévén gyerekkorában is a nagyrédei lankákra járt ki mezei virágokat szedni, ami meg is alapozta gondolkodását: természetközeli életet élve,  kézműves, háztáji élelmiszert előállítani. Ezért volt fontos számára, hogy elképzelt gazdasága itt működjön. A nyolcvanas években élelmiszer szakon végzett, és valamiért már akkor elraktározódott benne mindaz, amit a sajtokról tanult.

1995-ben kezdték meg a gazdaság kiépítését. Eleve kecskéket akartak tenyészteni és kecskesajtot előállítani. A szaktudás, a felkészültség időnként szerencsével is párosul. Mint esetünkben, hiszen menet közben az is kiderült, hogy a mátraaljai klíma kifejezetten alkalmas a sajtkészítésre. Olyan gyógynövények teremnek itt, amelyek íze, hatása a tejben - így a sajtban is - markánsan érezhető.

Okkal büszkék saját sajtreceptjükre is, mi több termékeik elnyerték a „Hagyományok, ízek, régiók” védjegy használatának a jogát.

Az elmúlt időszakban Sánta Judit európai uniós támogatással korszerűsítette a kecskefarmját. A nyertes pályázatból az istálló korszerűsítése volt a legfontosabb, ahol megtörtént a régóta esedékes tetőcsere. Jutott még arra is, hogy a sajtfeldolgozáshoz szükséges eszközbeszerzések keretében rozsdamentes asztalokra cserélték a korábbiakat, s egy vákuumcsomagoló gép is kijött a pályázatból.

Ilyen Sántáék élete Mátraalján, faluszélén.

 

 

 

     

 

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/46952/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?