Tisztább környezetet teremtenek


A zéró hulladék elérése a célja annak a mintegy három és félmilliárdos fejlesztéssorozatnak, amely kétszáz települést segít abban, hogy tisztább, egészségesebb környezetet teremtsenek.

Zalai táj...

Mintegy 200 település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítik Zala megyében 3,5 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: Zalaegerszegen, Lentiben, Keszthelyen és Zalabérben korszerűsítik a meglévő hulladékfeldolgozók és -lerakók technológiáját gépek, eszközök és járművek beszerzésével, Hévízen pedig új hulladékudvart alakítanak ki.

Történelmi pillanatnak nevezte a mostanit a megyében, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Modern városok program beruházásait is beleértve szavai szerint soha ilyen nagy összegű forrás, ennyire koncentráltan még nem jutott Zalának.

Az új fejlesztéssorozattal szeretnék elérni, hogy a ma még deponálásra szánt hulladékmennyiséget csökkentsék, hogy az minél kevésbé terhelje a környezetet. Emlékeztetett arra, hogy a kormány rezsicsökkentési programjának köszönhetően hat éve nem emelkedett a hulladékszállítás díja, a hasonló beruházásokkal azt is szeretnék elérni, hogy ez még évekig így maradjon.

Manninger Jenő, Keszthely térségének parlamenti képviselője kiemelte:

"nem a lakosság hozzájárulásából, hanem európai uniós pénzek felhasználásával végzik el a korszerűsítéseket. Ennek feltétele volt a nagyobb térségi összefogás is, hiszen a nagyobb rendszerek tudnak csak gazdaságosan működni."

A zalaegerszegi hulladéklerakó válogatórendszerének márciusra elkészülő, mintegy 1,4 milliárd forintból megvalósuló technológiai korszerűsítéséhez is kapcsolódni fog az újabb 3,5 milliárdos fejlesztés. Az elmúlt évtizedekben a szelektív hulladékgyűjtésre fókuszáltak, de a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy energetikailag is hasznosítható legyen a hulladék.

Olyan fejlesztéseket valósítanak most meg, amelyekkel a lakosság közvetlenül nem találkozik, de hosszú távon a hulladékkezelés biztonságát szolgálja. Az a cél, hogy minél inkább megvalósítható legyen a "zéró hulladék" elve, vagyis nemcsak az újrahasznosítás, hanem az energetikai felhasználásra történő előkészítés is fontos feladat ma már.

https://siker.blogstar.hu/./pages/siker/contents/blog/47991/pics/lead_800x600.jpg
Környezetvédelem,magyarország sikeres,uniós fejlesztés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?